Velomanai.lt

Dviračių mėgėjų klubo forumas

Dabar yra 2024-03-28 12:34

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]




Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 11 pranešimai(ų) ] 
Autorius Žinutė
 Pranešimo tema: Slidės
StandartinėParašytas: 2007-11-16 22:19 
Atsijungęs
Velomanas
Vartotojo nuotrauka

Užsiregistravo: 2006-08-22 14:01
Pranešimai: 392
Už lango šaltis ir sniegas, laikas dviračius kabinti ant vinies ir tepti slides :D . Ta proga siūlau šioje temoje pakalbėti apie slides, organizuoti bendras išvykas ir t.t. (p.s. tema NE apie kalnų slides)

Aš pats slidėmis važiavau vieną kartą prieš 15 metų, veiksmas truko apie 10 sekundžių ir baigėsi lūžiu ( gerai kad slidės o ne kojos :D ). Šiemet tvirtai nusprendžiau pratesti šį reikalą. Kol kas net slidžių neturiu, domiuosi teoriškai. Geras saitas http://skisport.narod.ru/ (rusiškai). Šiek tiek paskaites galiu pasakyti, kad slidės - labai rimtas užsiėmimas. Jei žiūrėti į slidinėjimą rimtai - reikia turėti tikrai ne vieną porą slidžių ( klasikiniam/laisvajam stiliui, minkštam/kietam/šlapiam sniegui ir t.t.), krūvą įrankių slidžių paruošimui - specialų "prosą", krūvą įvairiausių šepetėlių, kempinėlių , lopetėlių, stakles slidžių "obliavimui". Apie įvairius tepalus jau net nešneku, kai kurie iš jų kainuoja daugiau nei vidutinės klasės slidės ir atlaiko gal 20 km distancijos. Normalus paruošimas eiliniam išvažiavimui užtrunka minimum valandą. Na bet visa tai bent jau kol kas ne man. Bandysiu išsisukt paprasčiau.
Beje įdomi paralelė su dviračiais: kaip dviračiavimo entuziastai žiūri į maksimos dviračius ? Lygiai kaip slidininkai į tautiečių toje pačioje maksimoje perkamas slides. O dabar pasakykite kad dviratininkai neteisūs ? Todėl iš vienos pusės kaip naujokui norisi nusipirkti paprasčiausią įrangą, iš kitos, prisiminus dviračius, galvoju iškart investuoti į rimtesnius daiktus.

Pirmiausia kam man reikia slidžių:
1) Sportavimui, fizinės formos įgavimui ir palaikymui
2) Gauti iš to maksimum malonumo

Slidinėsiu miesto parkuose - Kleboniškis, Panemunė,Lampėdžiai.

Apie įrangą. Viską imsiu klasikiniam stiliui.
Slidės:grubiai sakant renkuosi tarp trijų variantų: racing, XC, back country. Pvz. fischer firmos:

racing - RCS CARBONLITE CLASSIC PLUS Plotis:41 - 44 - 44 Svoris:990 g / 197 cm
XC - SUMMIT CROWN Plotis:51 - 49 - 50 Svoris:1.620 g / 193 cm
back country - COUNTRY CROWN Plotis:60 - 52 - 57 Svoris:1.690 g / 200 cm

Kol kas linkstu link XC tipo.
Toliau esminis klausimas - tepamos ar netepamos slidės. Slidininkų forumuose save gerbiantis pilietis niekada nepasakys kad turi netepamas slides. Netepamos sutaupo laiko - imi ir važiuoji. Tačiau jos tipo
labai neuniversalios. Ant tam tikro sniego gali gerai slysti, tačiau vos pasikeitus sąlygoms gali visiškai sustoti. Tepamas galima per kelias minutes pritaikyti prie sniego vežiojantis kišenėje pora rūšių tepalo. Taip sako slidinykai. Aš nieko prieš pažaisti su tepalais. Dviračiui irgi naudoju kelių rūšių tepalą(grandinei sausam orui/šlapiam orui, šakei, guoliams,varžtams), plaunu grandinę ir t.t.

Batai: nieko nesuprantu tik žinau kad imsiu klasikiniam stiliui (lankstus padas) ir gerai būtų su raištelių uždengimu.

Apkaustų tipas: SNS arba NNN, esminio skirtumo nėra. Kiek suprantu batai būna skirti vieno ar kito tipo apkaustams o slidės yra universalios - ką norėsi tą uždėsi.

Lazdos: ilgio parinkimo pagal ūgį ir slidinėjimo stilių lenteles radau, bet tai man neatrodo tikslu. Ieškau maždaug tokio aprašymo: paėmus lazdas taip ir taip, rankos turi būti tokioje padėtyje. Toliau iš ko pagamintos - aliuminis, anglies pluoštas. Kainos tarp pigiausių ir brangiausių skiriasi bent 10 kartų.

Apranga - gal matėt kur papigiai ? (Tomas Philips, skudurynai ?)


Viską susipirkus belieka slidinėti. Ir čia turim šiokią tokią problemą - visiškai nieko nemoku. Todėl IEŠKOMAS INSTRUKTORIUS KURIS NELEISTŲ SUSIFORMUOTI NETEISINGIEMS ĮGŪDŽIAMS (paragindamas slidžių lazda per kuprą :D ). Čia aš žiūriu rimtai, ieškau žmogaus kuris tikrai išmano ir galėtų pamokyti. Koks nors buves/esamas sportininikas/treneris. Už darbą turi būti atlyginta, todėl mokamo varianto neatmetu.

Tai kol kas tiek iš manes, laukiu Jūsų minčių.

P.S. tiek prirašiau, o jei sniego nebus :shock:


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2007-11-16 22:42 
Atsijungęs
Velomanas
Vartotojo nuotrauka

Užsiregistravo: 2006-08-22 20:00
Pranešimai: 2125
Parasei referata su debesiu info slidenejantiems gerokai daugiau negu tu ir dar tipo nori suzinot kazka daugiau ?:)
Pokstininkas ?:)

_________________
Geriau uždegti bent vieną žvakę, negu keikti tamsą...


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2007-11-16 23:26 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 2007-05-01 20:57
Pranešimai: 1096
Pas mane kaime dar tebėra tarybinių laikų slidės (pavadinimo neatsimenu) už mane gal dvigubai vyresnės su spec. batais... :roll: Ui kiek jos mačiusios... :roll:


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2007-11-17 00:07 
Atsijungęs
Velomanas
Vartotojo nuotrauka

Užsiregistravo: 2006-08-24 23:00
Pranešimai: 772
Miestas: Kaunas
Kadangi klausimas kvalifikuotas tai atsakymas turėtų būti toks pats. Ko nežinau - ten patylėsiu, kur žinau įkišiu savo trigrašį:

- Pasiruošimas profesonaliam iščiuožimui tikrai užima laiko, bet jei esi tai daręs (arba darai nebe pirmą kartą) tai nebaisu o netgi sakyčiau smagu.

- jei reikia slidžių fizinės formos palaikymui - tai pirk pigiausias - pasičiuožinėsi iš peties su neslystančiom. Jei reikia malonumo - pirk bent jau Fisher nuo 450lt - kad būtų čiuožianti įranga.

- Miesto parkuose slidinėti reikia arba kai sniego yra dideli kalnai arba su pigiom (galima ir su senovinėm medinėm) slidėm, nes geras slides subraižysi ir kampus pažeisi per plikas šaknis bečiuoždamas.

- RCS Carbolite - drąsus pasirinkimas, bet jei kišenė leidžia kodėl gi ne. Aš su tokiu inventorium be pusmetrio sniego tikrai niekur iš namų nelysčiau nes drebėčiau dėl kiekvieno įbrėžimo tokius pinigus paklojus... Man ir pigesnės produkcijos gana :)

- Batai: kol kas niekas geriau už Salomon nesiūna. Dėl modelio teirautis atstovybėse

- apkaustų tipas - esminio skirtumo nėra

- Lazdos - pabandyk aliumines su gerom kamštinėm rankenom ir sutaupysi karboninių lazdų kainų skirtumą. Nors realiai tai standumas karbono ir aliuminio skiriasi labai smarkiai kas duoda didelį boost'ą šliuožiant - čia jau tau spręst kiek gali investuot. O investuoti tikrai verta :)

- dėl trenerio gal kas nors iš daugiau pažinčių tarp slidinėtojų turinčių patars... bet manau kad Robinzonadoj turėtų turėt kokį nors slidinėjančio trenerio kontaktą...

_________________
Go. Go. Go.


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2007-11-17 00:22 
Atsijungęs
Velomanas
Vartotojo nuotrauka

Užsiregistravo: 2006-08-22 15:22
Pranešimai: 5003
Miestas: Kaunas
Vardas, Pavardė: Linas Vainius
Sitas slidinejimas angliskai vadinasi Nordic skiing. dar cross-country arba back-country skiing (cia jau labiau offroadui, neparuostomis trasomis). Populiaru ne tik Rusijoje, bet ir JAV, Kanadoje, visur kur yra normali ziema ir daug sniego. Tada bepigu apie geras slides sneketi ir visokus slidinejimo priciandalus.

Kaip jau sakiau pokalbio metu, Lietuvoje islieka viena mazyte problema-sniegas. Tiksliau, dazniausiai jo trukumas. Pvz. pernai aplink Kauna ir Kaune normalios sniego dangos slidinejimui nebuvo. Todel teko slidineti mieste per visokias pusiau samanas ir sakas. Negi atsisakysi malonumo :-D Kiek atsimenu, man slidinejant taip buvo daug metu daug daug kartu. Isivaizduok, kiek laikyks bet koks tepalas, nesvarbu jo kaina ant tokios dangos ? negi tepsi kas kelis simtus metru ? taip ir slidineti laiko neliks ;-) O kaip atrodys geru slidziu apacia isarta ir nudrozta slidinejant ant tokios dangos ? Tiesiog gaila geru slidziu.
arba imk dvejas poras vidutinisku, vienos tepamos, kitos netepamos. ir pabandyk. galesi zaisti ir rinktis priklausomai nuo oro. Papildomai prisideda tik pora slidziu ir apkaustai. juk bus vienodi ant abieju, tai batai tie patys. Visi gamintojai turi ta pati modeli ir abieju tipu. Pvz. XC Summit Crown ar net kokias gerokai paprastesnes. Gal pradziai pabandyk su visai paprastom. Ismoksi ciuozti, suzinosi ko tikrai nori ir kitam sezonui, per 2008 ziemos sezono ispardavimus pasiimsi kazka geresnio.

Mano pasirinkimu lietuviskai ziemai geriausios yra paprastos pigios slides kuriu negaila ir paprastas sudu baikas.
Geram orui geras dviratis ir ant daug sniego geros slides. O laukiant gero sniego, gali likti ir neslidinejes visa sezona.
Bet batus, apkaustus, kojines, pirstines, gal dar lazdas ir apranga pirkciau normalius. tai tinka ir dviraciams :-) taisykle tokiai aprangai paprasta: kvepuojanti ir gerai pasalinant dregme, atspari vejui.

Is tavo pateiktu pasirinkimu imciau back country. bet jei neuztektu pinigu, tai XC. Lenktynines slides gerai tam specialiai paruostose slidinejimo trasose, kuriu Kaune nebuna. Tik kazkieno ismintos, ir kazkieno paskui ismaltos slidziu vezes miske. o back-country slides suteikia laisve ciuozti kur nori. tai ypac smagu issivezus slides i uzmiesti. su jomis ir nuo statesniu kalniuku smagiau nusileisti.

Gaila, kad is forumo dingo pernykste ziemos pramogu skiltis. ten buvo diskusiju ir geru nuotrauku ape slides. Pvz. is pirmojo Snaiges zygio'07 kur daug velomanu smagiai ciuozinejo ant pusiau spygliu ir samanu.

P.S. pats dabar slidineju Aleksoto turguje pirktomis senomis Fischer slidemis su "zvyneliais" netepamos, ten pat pirktomis aliuminemis lazdomis ir esu labai patenkintas. Pries tai daug metu slidinejau su Satrijom, Beskidais, irgi buvo gerai ir smagu. sitos su zvyneliais slysta puikiai prie visokiu temperaturu. zvyneliai tarnauja atsispyrimui vietoj tepalo. problemu, ar visisko "neslydimo" nepastebeta.
Batai nauji Salomon, nes jokiu senu man tinkamu nesu mates. Apranga ta pati kaip ir dviraciais ziema: sportines pasiltintos kelnes be pamperso, termoapatiniai, neperpuciamas pasiltintas dviratinis dzemperis, kurio apatine pailginta dalis saugo nugara. Kartais plona striuke ant virsaus. visada butinai kvepuojanti neperpuciama lengva kepure. pirstines su windstoperiu. "Skinija" gamina visai geras kojines slidininkams ir ju yra maximose :-) Bet tinka visokia paprasta sportine apranga ir netik. ka turi, tuo rengiesi ir nesuki galvos. kai labai salta, nepamirsti kremo veidui nuo salcio.
Ziema ir saltuoju metu laiku ypac dideli demesi skirciau geriems termoapatiniams rubams (ilgarankoviai marskineliai ir ilgos kelnes). Nes efektyvus dregmes nuvedimas nuo kuno ir kvepuojanti medziaga padeda islikti sausam, komfortiskai jaustis ir nesusalti. Megejiskam slidinejimui puikiai tinka ir panasus Fisher, Rosignol, Alpina, ir t.t. batai ir iranga.

Dar apie slides ir megejiska slidinejima:
http://www.afanas.ru/afanas/ski.htm
http://ski.itrundle.com/home.html

_________________
http://www.dviratai.lt - varžybos, maratonai, paradai, klubas.
DSK Dviratai-Daistatus naujienos, įdomybės apie dviračius FB
Elektrėnų GX Ralis dviračių maratonas 2018-10-13 d.


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2007-11-17 10:06 
Atsijungęs
Velomanas
Vartotojo nuotrauka

Užsiregistravo: 2006-08-22 14:01
Pranešimai: 392
Vytautas rašė:
- RCS Carbolite - drąsus pasirinkimas, bet jei kišenė leidžia kodėl gi ne. Aš su tokiu inventorium be pusmetrio sniego tikrai niekur iš namų nelysčiau nes drebėčiau dėl kiekvieno įbrėžimo tokius pinigus paklojus... Man ir pigesnės produkcijos gana :)


Čia tik lentyninės slidės pavyzdys, tikrai neimsiu tokių. Čia kaip pirkti karboninį plentinuką. Reikia priaugti iki tokios įrangos.


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2007-11-17 15:54 
Atsijungęs
Velomanas
Vartotojo nuotrauka

Užsiregistravo: 2006-08-24 14:07
Pranešimai: 1084
Miestas: Kaunas
Vardas, Pavardė: Imantas Bruožis
Mes slidinėjam su Aušra keletą metų jau, daugiausia Snaigės žygiuose. Linas teisybę paraše dėl sąlygu, sniego dangos normalios pernai visai nebuvo- šliuožėm per grumstus, samanas ir šakas visokias. Slidės estiškos plastikinės VISU firmos, naudojamos 4 metus, tai apačia jau smarkiai nudrožta, dar kokiai pora metų užteks turbūt. Tai kai kaina ~200 Lt nesijaudinu, geresnės įrangos būtų gaila.

_________________
suk iš kelio dėl takelio


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2007-11-17 18:18 
Atsijungęs
Velomanas
Vartotojo nuotrauka

Užsiregistravo: 2006-08-22 14:01
Pranešimai: 392
O beje kur būna normalus pasirinkimas ir kada užsiveža tokių prekių ?
Buvau šiandien Akropolyje ir Megoje. Pasirodo šiuose pc yra tik dvi sporto prekių paruotuvės - winnersport ir sportland. Slidžių pasirinkimo praktiškai nėra. Gal dar užveš (pardavėjai apie tai kalbėjo kažkaip neužtikrintai) ?


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2007-11-17 18:20 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 2007-05-01 20:57
Pranešimai: 1096
Eik į HE - ten visko pilna. Tik aišku pinigai atitinkami. :roll:


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2007-11-30 18:18 
Atsijungęs
Velomanas
Vartotojo nuotrauka

Užsiregistravo: 2006-08-24 14:07
Pranešimai: 1084
Miestas: Kaunas
Vardas, Pavardė: Imantas Bruožis
Viskas, Gedai, pavėlavai į traukinį. Atšyla klimatas, nebus greitai ant Lietuvos žiemų, tai nebereiks ir slidžių.
http://www.delfi.lt/news/daily/science/ ... d=15154004
Taigi pasak šaltinio po 20-30 Lietuvoje nebebus žiemų, vėlyvas ruduo (nu tarkim oras toks kaip dabar) pereis į ankstyvą pavasarį, paskui vasara vėl. Ir kas blogiausia, kad pradedu tikėti šituo scenarijum. Ot shu...! :roll:

_________________
suk iš kelio dėl takelio


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Slidėėės
StandartinėParašytas: 2007-12-26 19:02 
Atsijungęs
Velomanas

Užsiregistravo: 2006-11-08 03:23
Pranešimai: 150
Miestas: Kaunas
Labas
Mano nuomone isigyk pacias pigiausias plastikines slides. Gali buti pilnai plastikas arba dengtos plastiku. As rinkciausi tepamo tipo slides, bet yra nemazai salygu kai ir slides su karbeliais per viduri pasiteisina. Ypac zygiuose.
Slidinejimo technikos galeciau ismokyti, kad tik sniego butu.
Jei netingi atvaziuok pas mane, paaiskinsiu viska su vaizdinemis priemonemis. Turiu slidziu nuo mediniu iki varzybiniu plastiku.

_________________
....Nuomoju baidares...Del nuolaidu susitarsime.
Andrius tel. 865770094 http://www.raidas.lt


Į viršų
 Aprašymas  
 
Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 11 pranešimai(ų) ] 

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]


Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 20 svečių


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume

Ieškoti:
Pereiti į:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005, 2007

Hey.lt - Interneto reitingai, lankomumo statistika, lankytoj skaitliukai