Velomanai.lt

Dviračių mėgėjų klubo forumas

Dabar yra 2024-03-29 02:32

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]




Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 50 pranešimai(ų) ]  Eiti į 1, 2, 3, 4  Kitas
Autorius Žinutė
StandartinėParašytas: 2010-05-25 00:26 
Atsijungęs
Velomanas
Vartotojo nuotrauka

Užsiregistravo: 2006-08-22 15:22
Pranešimai: 5003
Miestas: Kaunas
Vardas, Pavardė: Linas Vainius
Daugėjant dviratininkų, akis bado didelis nekultūringai ar chuliganiškai važinėjančių skaičius.
Važiuoja gatvėse prieš eismą, netgi tamsoje ir būriais. Šaligatvius ir pėsčiųjų-dviračių takus painioja su lenktynių trasomis ir ekstremalaus pasivažinėjimo aikštelėmis. Važinėja tamsoje kaip vaiduokliai be šviesų ir t.t.
Bevažinėdamas tokių sutinku nuolat vis daugiau. Dviratininkai dažnai skundžiamės dėl nekultūringų ir agresyvių vairuotojų. Bet tokio pat mentaliteto dviratininkų jau pilnos gatvės ir šaligatviai.
Sunku įtikinėti kitus dėl dviratininkų teisių ir jų apsaugos, kai aplinkiniai jau bado pirštais į pačius dviratininkus, kaip chuliganus ir neatsakingus asmenis.
"Respublika" net viso puslapio straipsnį atpylė (tendencingą ir su nesąmonėmis, bet apie reiškinį) "Dviratininkai kelia siaubą visiems".
Nekimbant ant laikraštinių "ančių" ir sensacijų, galime šnekėtis apie dviratininkų kultūros ugdymą Velomanų klube. Trečiadieniukai ir velomanų pasivažinėjimai gali būti ne tik smagi atrakcija, bet ir patyriusių dviratininkų pamokos naujokams dėl dviratinės kultūros.

Man kilo idėja tiesiog susirinkti ir ramiai tvarkingai pasivažinėti gatvėmis ir dviračių takais. Ne Kritinės masės ir ne "pagreitinto trečiadieniuko" stiliumi, bet kaip normalūs eiliniai eismo dalyviai. Būtų praktika nedrąsiai besijaučiantiems gatvėje, dviratinės kultūros puoselėjimas ir šiaip smagu išbandyti eismo taisyklių laikymąsi ;-)

Ką manote dėl tos kultūros ugdymo ?

_________________
http://www.dviratai.lt - varžybos, maratonai, paradai, klubas.
DSK Dviratai-Daistatus naujienos, įdomybės apie dviračius FB
Elektrėnų GX Ralis dviračių maratonas 2018-10-13 d.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: 2010-05-25 00:41 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 2010-05-03 12:56
Pranešimai: 136
Miestas: Vilnius
Sutinku kad vazinejimo kultura pas kai kurios kelia siauba, kelio ereliai.. vaziuoja kaip nori..
Tik kad jie kaip vazinejo taip ir vazines, kultura jiems nesvetima..
Linas rašė:
Važinėja tamsoje kaip vaiduokliai be šviesų ir t.t.

O su situo dalinai nesutinku :)


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: 2010-05-25 01:21 
Atsijungęs
Velomanas
Vartotojo nuotrauka

Užsiregistravo: 2006-08-22 20:00
Pranešimai: 2125
Hmm...
kokia visuomene tokie vairuotojai, tokie dviratininkai, tokie seimo nariai, prokurorai, policininkai ir gydytojai - bet kokia kryptinga akcija, kokie geri ketinimai bebutu isauks daugiau pasipriesinimo negu pritarimo. Iseitis ? isvesti tauta keliasdesimciai metu i dykuma ( :D ) arba kiekvienu nekulturos atveju cia ir dabar meginti sneketi su konkreciu zmogum, nemeginti aiskinti ka jis negerai daro man, o ka jis negerai daro sau - rizikuoja savimi. Kitas dalykas kaip kas ka vertina- pries pora metu Kleboniskio parke graziai ir negreitai pravaziavau tarpt dvieju dviraciais triju metru plocio taku tursenanciu poniu. Po sekundes kai jas aplenkiau isgirdau suksnius ir virstanciu dviraciu trenksma - triju metru joms dviems buvo per maza, o as neabejoju buvau priskaiciuotas prie chuliganu.

_________________
Geriau uždegti bent vieną žvakę, negu keikti tamsą...


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: 2010-05-25 07:59 
Atsijungęs
Velomanas

Užsiregistravo: 2007-06-15 07:46
Pranešimai: 1101
Miestas: Kaunas
Linai, pagarba, kad parodei šią iniciatyvą! Šalia besiformuojančio anarchistinio požiūrio į važiavimo dviračiu laisvę kritinėje masėje, trečiadieniukyje, apskritai gatvėse.

Kalbomis ir pabarimais mažai ką laimėsime.
Siūlau: pradėti nuo trečiadieniuko grupei "Retro" važiuoti 19:15 - nebūtinai įprastu maršrutu

_________________
Mano turgelis: tuščias


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: 2010-05-25 08:26 
Atsijungęs
Velomanas
Vartotojo nuotrauka

Užsiregistravo: 2009-04-23 23:36
Pranešimai: 632
Miestas: Kaunas
Skype: shown-x
Vardas, Pavardė: Jonas
Reikia garsiakalbio ir tiek per KM, tiek per trečiadieniukus pravesti 5min paskaitėles, kaip elgtis gatvėje ir dviračių takuose. :)
Tiesiog atsiras daugiau tokių, kurie susirūpins savo ir kitų saugumu bei padės lavinti dviratininkų kultūrą. Kartais žmonės net nepagalvoja ir nesusivokia, jog kelia pavojų sau ir aplinkiniams . :) Pirmiausia reikėtų pradėti nuo tokių . O vėliau reiktų pereiti prie "erelių". :)

_________________
Facebook: KRITINĖ MASĖ KAUNE
Nuotykiai tau - Pagauk nuotykį ir gyvenk linksmiau!


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: 2010-05-25 13:17 
Atsijungęs
Velomanas
Vartotojo nuotrauka

Užsiregistravo: 2009-08-16 19:27
Pranešimai: 540
Miestas: Kaunas
Pirmiausia manau reikia pradėti nuo savęs :roll: Nuo savęs jau pradėjom, išmokom žmogiškai elgtis kelyje ir būryje, todėl reikia auklėti ir kitus. Ne be reikalo vairuotojai piktinasi dviratininkais. geriausiu atveju tik 1/3 dviračių mylėtojų turi tvarkingą dviratį, dėvi šalmą ir žino KET.
Labai teigiamai vertinu Lino iniciatyvą išmokyti dviratininkus kultūros. Nes su laiku dviratininkų tik tik daugėja,tačiau ne visi jie elgiasi apdairiai ir atsakingai

_________________
No time for losers
'Cause we are the champions - of the world -


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: 2010-05-25 17:46 
Atsijungęs
Velomanas
Vartotojo nuotrauka

Užsiregistravo: 2006-08-22 15:22
Pranešimai: 5003
Miestas: Kaunas
Vardas, Pavardė: Linas Vainius
Daugėja dviračio turėtojų, kurie užsėdę ant dviračio pradeda keistai elgtis, tarsi nuo pavadžio nutrūkę. Tokie labiausiai krenta į akis. Patyrę dviratininkai kartais irgi įžūliai "pavaro" pasitikėdami savo jėgomis (ir parodydami netikusį pavyzdį "čainikams"). Bet patirtis jiems dažniau padeda išvengti nelaimių.

Jei vairuotojai mokomi vairavimo taisyklių ir kultūros, tai ir dviratininkams tas tinka. Niekas kitas geriau neišmokys, kaip tokie pat labiau patyrę dviratininkai. Labai nesinori, kad gausėjantis dviračių turėtojų būrys įvestų chuliganiško ir neatsakingo važinėjimo madą kaip normą. Kai tokia mada prigys, tai liks ilgam. Todėl kviečiu visuose velomanų pasivažinėjimuose ir net KM ugdyti kultūringą važiavimą. Aš jį suprantu kaip pagarbą aplinkiniams, atsakingą elgesį važiuojant ir Kelių eismo taisyklių laikymąsi. Ir saugokime silpnesnius už save pėsčiuosius, ypač bendro naudojimo takuose. Juk patys norime, kad automobilistai mus saugotų kelyje.

Važinėjimai prieš eismą, per raudoną šviesoforą, pvz. Birštono gatvės kirtimas ne per požeminę perėją, greitas lakstymas tarp pėsčiųjų šaligatviais ir pėsčiųjų-dviračių takais, klipatuojantys po visą taką "dviratinykai", atsitrenkimai į pėsčiuosius Laisvės al. "akvareliniame take" ir kitos konfliktinės situacijos tik blogina dviratininkų įvaizdį žmonių akyse. Suveikia masių psichologija, ir visus pradeda vertinti pagal blogiausius (gaila, kad ne pagal geriausius :? ).

Kalbėkime čia, bet nebijokime tiesiai mandagiai pasakyti ir gatvėje. Aš stengiuosi mandagiai įspėti bent jau prieš eismą tiesiai į mane varančius, ar tamsoje pavijęs "vaiduoklius". Visaip atsiliepia, bet dažnas sako, kad nepagalvojo apie savo elgesį.

_________________
http://www.dviratai.lt - varžybos, maratonai, paradai, klubas.
DSK Dviratai-Daistatus naujienos, įdomybės apie dviračius FB
Elektrėnų GX Ralis dviračių maratonas 2018-10-13 d.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: 2010-05-25 20:00 
Atsijungęs
Vartotojo nuotrauka

Užsiregistravo: 2009-03-26 15:29
Pranešimai: 127
Miestas: Kaunas
Vardas, Pavardė: Sigun
Viena vertus kada baigiasi naudojimasis savo teise važiuoti gatve ir prasideda chuliganizmas kelyje? Tarkim po praeitos savaitės per pusę gatvės bala ir labai tikėtina, jog ji slepia gilią duobę ar šulinį, tokiu atveju išvažiavimas vos ne į juostos vidurį jau chuliganizmas ar ne? Iš mano pusės atrodo ne, tuo labiau, kad prieš važiuodamas kairėn pažiūriu ar nieko nėr už nugaros, tačiau kitų stebėtojų atžvilgiu gal būt pasirodysiu visai rimtas chuliganas besimėtantis po visą gatvę...
O nusileidimas parodos kalnu ir apie vidurį pasiekus spūstį toliau leidimasis šaligatviu turbūt jau turėtų būt chuliganizmo viršūnė?
Laisvėl al. dviračių tako susidūrimai irgi labai ne vienodi... Vienas dalykas kai žmogus užsigalvojęs kerta taką prieš nosį ir tuomet dedi ant stabdžių ar sukies šonan, bet kai matai piktybiškai iš priekio atienantį(-ią) ir net nemanantį(-ią) pasitraukt nuo dviračių tako, visai nematau reikalo spaust stabdžius...

Tačiau jeigu grįžtant nuo užsatalės blevyzgų prie rimtesnės kalbos, Linai juk susitinkat su policijos pareigūnais. Jiems primint, kad galėtų visai rimtai pradėt žiūrėt į važiuojančius prieš eismą, per raudoną. Šiais atvejais yra numatytos konkrečios baudos ir policijai neturėtų kilt keblumų su KET pažeidimo pritaikymu. Tuo labiau, jog dviratininkui tokia bauda tikrai ilgam įsimintų. Juk iš pradžių labai keistai atrodė ir girtų ant dviračio gaudymas, ir šunelių šudukų nesurenkančių apibaudavimas, bet realios baudos duoda savo. Taip ir čia.

O KM ar trečiadienio dalyvių mokymo nauda man panašesnė į stendus "Ir Kaune gyvent galima", "Kaunieti nepasiduok" ir t.t. Tie kurie atkreips dėmesį ""į dėdulį su megafonu ir taip elgiasi daugiau mažiau adekvačiai, o kitiems yra nusišvilpt... Ta prasme jei yra pasišventusių žmonių nuo to tikrai blogiau nebus, tik kad geriau bus irgi nemanau... Kaip jau rašiau - botagėlio principas kur kas geriau veikia už socialinę reklamą.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: 2010-05-25 20:46 
Atsijungęs
Velomanas
Vartotojo nuotrauka

Užsiregistravo: 2006-08-22 15:22
Pranešimai: 5003
Miestas: Kaunas
Vardas, Pavardė: Linas Vainius
Sigun, kalbėdamas apie dviratininkų kultūrą, neturiu omeny davatkizmo ar fundamentalizmo :-) Man labiausiai patinka sveikas protas ir lengva anarchija (nekenksminga aplinkiniams ;-) ir sutartų elgesio taisyklių paisymas. Eismas be bendrų taisyklių tai bardakas.

Pas mus baugiai žiūri į dviratininkų mokymus ir kultūros ugdymą. Kokioj Olandijoj, Belgijoj, Vokietijoj, Skandinavijoj, D.Britanijoje ar JAV tai savaime suprantama dviratininkų organizacijų ir klubų veiklos dalis :-)
Man atrodo ir per KM galima mokyti(s) dviratinės kultūros. Atsikratykime to fundamentalistinio požiūrio į KM kaip privalomą bardaką. KM turi būti toks, koks labiausiai reikalingas patiems dviratininkams konkrečiu laiku konkrečioje vietoje, siekiant įprasminti save kaip "mes esame eismas". Tuomet nereikės poteriauti apie "nekaltą KM prasidėjimą ir bardaką kaip vienintelį dangiškai teisingą būvį".

_________________
http://www.dviratai.lt - varžybos, maratonai, paradai, klubas.
DSK Dviratai-Daistatus naujienos, įdomybės apie dviračius FB
Elektrėnų GX Ralis dviračių maratonas 2018-10-13 d.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: 2010-05-25 22:22 
Atsijungęs
Velomanas

Užsiregistravo: 2007-06-15 07:46
Pranešimai: 1101
Miestas: Kaunas
Linas rašė:

... neturiu omeny davatkizmo ar fundamentalizmo :-) Man labiausiai patinka sveikas protas ir lengva anarchija .... Eismas be bendrų taisyklių tai bardakas...
... KM turi būti toks, koks labiausiai reikalingas patiems dviratininkams
...Tuomet nereikės poteriauti apie "nekaltą KM prasidėjimą ir bardaką kaip vienintelį dangiškai teisingą būvį".


http://lt.wikipedia.org/wiki/Fundamentalizmas
http://lt.wikipedia.org/wiki/Kritinė_masė
http://lt.wikipedia.org/w/index.php?tit ... &go=Rodyti

Aiškios, logiškos ir, mano manymu, teisingos mintys. Kyla pavojus, kad nebus diskusijos - oponentams bus sunku. :)
Nebent dėl to, kas yra "bardakas" :lol:

_________________
Mano turgelis: tuščias


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: 2010-05-26 09:01 
Atsijungęs
Velomanas
Vartotojo nuotrauka

Užsiregistravo: 2008-03-07 22:48
Pranešimai: 3643
Miestas: Kaunas
Skype: darysp
Vardas, Pavardė: Darius Pekarskas
Tema gera ir naudinga, bet manau nukrypot nuo esmės. Ar čia bus organizuojamos pamokėlės dviratninkams, teisingai ir kultūringai važiuoti gatvėje? Ar aš teisingai supratau?


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: 2010-05-26 10:10 
Atsijungęs
Velomanas

Užsiregistravo: 2007-06-15 07:46
Pranešimai: 1101
Miestas: Kaunas
Ir viena:
Linas rašė:
...
Nekimbant ant laikraštinių "ančių" ir sensacijų, galime šnekėtis apie dviratininkų kultūros ugdymą Velomanų klube. ...


Ir kita:
Linas rašė:
...Man kilo idėja tiesiog susirinkti ir ramiai tvarkingai pasivažinėti gatvėmis ir dviračių takais. ...

_________________
Mano turgelis: tuščias


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: 2010-05-26 11:37 
Atsijungęs
Vartotojo nuotrauka

Užsiregistravo: 2010-05-15 17:13
Pranešimai: 67
Miestas: Santo Domingo
Skype: invaginacija
Vardas, Pavardė: Paulius
Šiaip labai reikėtų švietimo, nes daug kas važiuojantis su dviračiu nelaiko būtinybe laikytis kelių eismo taisyklių. Aišku pradėti lengviausia nuo mažiausių ir rodyti save kaip pavyzdį.


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: 2010-06-08 01:45 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 2010-05-29 00:33
Pranešimai: 11
Vardas, Pavardė: Skirmantas
Man pvz idomu stebeti kaip dviraciais kertamos gatves perejose. Dauguma net ir nezino kad dvirati reikia pervesti per gatve, o idomiausia kad vairuotojai praleidzia vaziuojancius skersai kaip pesciuosius :)


Į viršų
 Aprašymas  
 
StandartinėParašytas: 2010-06-08 02:04 
Atsijungęs
Velomanas
Vartotojo nuotrauka

Užsiregistravo: 2009-05-08 16:41
Pranešimai: 592
Vardas, Pavardė: Arvydas Kašiuba
O tau pavyzdžiui ne įdomu stebėti kaip tie dviratininkai atsiranda prie tų perėjų,tikrai oru neatskrenda o dažniausiai atvažiuoja prie jų šaligatviu,kas taip pat KET pažeidimas. Norint išvengti važiavimo-persivedimo per perėją reikia važiuoti dviračiu lygiai taip pat kaip automobiliu ,o kas čia keisto kad autovairuotojai juos praleidžia pervažiuoti per gatvę,juk netraiškysi vien dėl to kad pažeidė taisykles,kurios gal po metų ar kelių gali keistis...


Į viršų
 Aprašymas  
 
Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 50 pranešimai(ų) ]  Eiti į 1, 2, 3, 4  Kitas

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]


Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 24 svečių


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume

Ieškoti:
Pereiti į:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005, 2007

Hey.lt - Interneto reitingai, lankomumo statistika, lankytoj skaitliukai