Velomanai.lt

Dviračių mėgėjų klubo forumas

Dabar yra 2024-03-29 01:30

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]




Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 20 pranešimai(ų) ]  Eiti į Ankstesnis  1, 2
Autorius Žinutė
 Pranešimo tema: Re: Treniruokliai
StandartinėParašytas: 2010-02-04 16:17 
Atsijungęs
Velomanas
Vartotojo nuotrauka

Užsiregistravo: 2008-04-15 12:16
Pranešimai: 2731
Miestas: ...dabar Vilnius, sekantis...
Vardas, Pavardė: Kęstas
Dar prisidedu prie Imanto ir pratęsiu kardio treniruoklių temą. Pasidalinsiu savo patirtimi ir supratimu. Jei kas matot, kad klystų, pataisykit arba papildykit.
Apie bėgimo ir dviratinius treniruoklius nerašau, nes jais treniruojantis pagrinde dirba kojų raumenys.
Bandau palyginti irklavimo ir elipsinius treniruoklius.
Kojų raumenys: tiek irklavimo, tiek elipsiniuose treniruokliuose dirba panašios raumenų grupės - pagrinde kojomis atsispiriant. Irklavimo tr. stipriau ir didesne amplitude, o elipsiniuose didesniu dažniu bet mažiau jėgos. Tad norint stiprinti kojų raumenis labiau tiktu irklavimo, o kraujotakos/kvėpavimo funkcijų gerinimui užtenka ir elipsinio. Plius padorų elipsinį treniruoklį galima naudoti ir sukant ratą ir į priešingą pusę - papildomos raumenų grupės įdarbinamos, ko neišgausi iš irklavimo treniruoklio.
Krūtinės/nugaros raumenys: irklavimo treniruoklyje jie dirba intensyviau, ypač nugaros, tad jiems irklavimo treniruoklis geriau. Tačiau irklavimo treniruoklyje raumenys dirba tik traukiant, o elipsiniame ir stumiant rankenas - vėl gi daugiau raumenų įtraukiama į darbą.
Rankų raumenys: irklavimo treniruoklyje pagrinde stiprus traukimo judesys, elipsiniame prisideda ir stūmimo judesys nors jėgos reikia mažiau. (nekalbu apie tai, kad aš elipsinį treniruoklį stovėdamas ant grindų naudoju rankom stiprinti dirbdamas vien rankomis).
Kraujotaka/kvėpavimas: irklavimo treniruoklyje judesiai didesnės amplitudės ir palyginti sunkesni, todėl sunkiau išlaikyti pulsą vadinamame riebalų deginimo lygyje, tad nelabai tinka žmonėms kurių kraujotaka/kvėpavimas silpni. Tuo tarpu elipsinis treniruoklis leidžia naudotis visu pulso diapazonu ir atitinkamai kvėpavimu.
Apibendrinu: irklavimo treniruoklio privalumas efektyvesnis tam tikrų raumenų stiprinime (ypač nugaros, kai kurių rankų ir kojų), o elipsinis apima nors ir silpnesnį, bet didesnio raumenų kiekio treniravimą (mažiau dirba nugaros raumenys).
Tačiau didžiausia visų naminių treniruoklių problema ta, kad jie stovi nenaudojami. Mano supratimu mažiau valios reikia prisiversti "pavaikštinėjimui/paslidinėjimui" ant elipsinio treniruoklio nei sunkesniam "irklavimui" ant irklavimo treniruoklio.
O tokie dalykai kaip galios, sunaudotų kalorijų, pulso, atstumo, apsisukimų, greičio, laiko ir t.t matavimai bei sportavimas pagal juos gali būti arba nebūti pas visus kardio treniruoklius, tas jau priklauso nuo konkretaus modelio ir kainų lygio.

_________________
Kęstas.
Kyla problemų forume? Jų sprendimas čia: FORUMO TAISYKLĖS :wink:


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Treniruokliai
StandartinėParašytas: 2010-02-05 01:07 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 2009-03-16 23:34
Pranešimai: 21
Nors ir abu irenginiai yra aerobinio pobudzio (t.y. nenaudojama "papildoma jega"), tiesa pasakius, irklavimo treniruotese daugiau raumenu grupiu dirba (apie 86%) nei elipsiniame treniruoklyje, taip pat kaip ir judesiu amplitude yra didesne:
http://www.concept2.com/us/training/muscles_used.asp
http://www.waterrower.com/en/naturally_good_back.htm
Be je pastebekite, kad raumenys dirba ir "griztant", o ne tik "i prieki".

O be to yra pratimu ir dviratininkams :)
http://www.concept2.com/us/training/cro ... ycling.asp

PS. Norint pasiekti resultatu su irklavimo treniruokliu reikia zenkliai maziau laiko nei su kitais irenginiais. Pvz. 30 min. su irklavimo treniruokliu jau yra sis tas... Sioks toks laiko taupymas :)
PPS Imanto duotas pavyzdys klubuose be slankiojancios sedynes nera irklavimo treniruoklis.


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Treniruokliai
StandartinėParašytas: 2010-02-05 08:54 
Atsijungęs
Vartotojo nuotrauka

Užsiregistravo: 2009-05-15 12:08
Pranešimai: 23
Miestas: Šiauliai
Skype: marius.rakickas
Vardas, Pavardė: Marius
Atsakymas į Kesto apibrėžta didžiausia treniruoklių problemą - Radau gerą sprendimą kaip neišdurnėt per valandą ant elipsinio treniruoklio žiūrint į sieną :)

Kadangi laiko mes visi turime mažai tai jau buvau bepradedąs pamiršti apie prabangą pažiūrėti kokį filmą, o ir ant treniruoklio monotonija didelė. Tai tiesiog - treniruoklis prieš teliką ir nepastebi kaip valanda prabėgo :) Arba kokį audio knygą paklausyti irgi visai smagu.


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Treniruokliai
StandartinėParašytas: 2010-02-05 10:55 
Atsijungęs
Velomanas
Vartotojo nuotrauka

Užsiregistravo: 2008-04-15 12:16
Pranešimai: 2731
Miestas: ...dabar Vilnius, sekantis...
Vardas, Pavardė: Kęstas
Na nesiplėsiu į diskusiją dėl to, kokio tipo treniruoklis geriau. Pix nuorodose parodytų kai kurių raumenų darbas nėra žymus, dar reik įvertinti ir treniruoklio gamintojo subjektyvumą. Jeigu jau kai kuriuos raumenis nurodo kaip treniruojamus irklavimo treniruokliu, tai tada ir paprasčiausias ėjimas puikus treniruoklis, nes dirba einant labai didelė dalis raumenų. Skiriasi visur intensyvumas atskirų raumenų grupių ir judesių pobūdis. Kiekviena fizinė veikla yra gerai, jei atliekama su protu ir kiekviena turi savų privalumų bei trukumų. Mano požiūriu elipsiniame raumenys dirba tolygesniu krūviu.
Šiaip geriausias receptas renkantis treniruoklio tipą nueiti, kad ir vienai dienai, į rimtą sporto klubą ir pabandyti įvairių tipų treniruoklius - kuris labiausiai patiks, tokio ir ieškokite įsigyti, svarbu, kad tik po to naudotumėt. Arba susiraskit statistika kiek kokių treniruoklių pasaulyje parduodama ir naudojama, tas padės išsiaiškinti kas geriau. O Marius puikų dalyką paminėjo, TV ar filmo žiūrėjimas ant treniruoklio labai šaunus dalykas, net nepastebi kaip laikas praeina ir užsimiršti kad tuo metu sportuoji :)

_________________
Kęstas.
Kyla problemų forume? Jų sprendimas čia: FORUMO TAISYKLĖS :wink:


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Treniruokliai
StandartinėParašytas: 2010-02-05 11:16 
Atsijungęs
Velomanas
Vartotojo nuotrauka

Užsiregistravo: 2006-08-24 14:07
Pranešimai: 1084
Miestas: Kaunas
Vardas, Pavardė: Imantas Bruožis
O reziumuojant, kaip nebūtų gaila beveik visi naminiai treniruokliai baigs gyvenimą uždulkėję kokiam kampe. Motyvacija mankštintis namuose labai greit išsenka.

_________________
suk iš kelio dėl takelio


Į viršų
 Aprašymas  
 
Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 20 pranešimai(ų) ]  Eiti į Ankstesnis  1, 2

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]


Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 19 svečių


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume

Ieškoti:
Pereiti į:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005, 2007

Hey.lt - Interneto reitingai, lankomumo statistika, lankytoj skaitliukai