Atsirado proga pratęsti šią vertingą ir skanią temą. Labai jau geros dūšios dzūkeliai pasidalino ypatingu duonos receptu ir duonelės gyvenimo pradžiai davė tikrojo raugo (be mielių). Dabar jau pas mus namie atsidarė kassavaitinė duonos kepyklėlė:).
Kvietinė duonelė be mielių:
Reikalingi produktai:
1 stiklinė linų sėklų (sėmenų),
1 stiklinė kviečių sėlenų,
1 stiklinė avižinių dribsnių,
1 stiklinė saulėgrąžų,
1 kg Ekstra (Kauno grūdų) miltų,
1-2 šaukšteliai druskos (dedu 2 nekaupinus),
4-5 šaukštai cukraus,
raugo 2 kaupini šaukštai.
Visus sausus produktus sumaišyti, tada pilti 1 ltr. drungno vandens ir labai labai labai gerai išmaišyti. Geriausiai tai daryti mediniu šaukštu. Atsikabinti 2 šaukštus rago sekančiam kepimui. Dedam į kepimo indą, kurį prieš tai ištepam aliejumi ir apibarstom miltais. Kepimo indas turi būti nedidelis, kad duona neišeitų kaip blynas ir ne per mažas, kad benokstant tešla neišliptų iš indo. Labai tinka stikliniai kepimo indai su dangčiu. Padėti tešlą šiltai 12 - kai val.
Po 12 val. įkaitinam orkaitę iki 190 laipsnių, dedam duonelę ir kepam 1,5 val.
Atkabintą raugą uždaram inde reikia laikyti šaldytuve iki sekančio kepimo. Bestovėdamas jis dar "priauga". tas raugas gali stovėti iki 10 dienų. Pati kepu kas savaitę.
Ruginė duonelė be mielių:Kepimo procesas tas pats. Truputėlį skiriasi ingridientai:
Nededu avižinių dribsnių, bet būtinai dedu kmynų. Ir nepamažinu:)
Miltų 0,5 kg Ekstra ir 0,5 kg rupūs ruginiai (taip pat Kauno grūdų).
Visos kitos sudėtinės dalys tos pačios kaip ir pats gamybos procesas.
Tepasklinda ir jūsų namuose kepamos duonelės kvapas.
Jolanta