Velomanai.lt

Dviračių mėgėjų klubo forumas

Dabar yra 2024-03-28 18:20

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]




Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 65 pranešimai(ų) ]  Eiti į 1, 2, 3, 4, 5  Kitas
Autorius Žinutė
 Pranešimo tema: Išsikepkime duonos!
StandartinėParašytas: 2007-12-07 22:59 
Atsijungęs
Velomanas

Užsiregistravo: 2007-06-15 07:46
Pranešimai: 1101
Miestas: Kaunas
Ši tema su velomanija siejasi nebent tuo, kad "nedapedaliozės" vakarais štai ką galima pabandyti išsikepti:
Paveikslėlis
Paveikslėlis
http://picasaweb.google.lt/ekfionas/Duona
Todėl, jei moderatoriai laikys nereikalingu tokį postą, juokios nuoskaudos neturėsiu, jei ištrins.

Trumpai:

Pagrindinės sudedamosios dalys: ruginiai miltai, mielės, vanduo:
Paveikslėlis

Raugas:
Ištirpdom mielės
Paveikslėlis
Dedame milų ir išmaišę padedame parai šiltai:
Paveikslėlis

Užmaišome tešlą (vanduo su miltais), dedame raugą ir vėl paliekame parai šiltai
Paveikslėlis
Paveikslėlis

Užmaišome duoną
Į iškilusią tešlą dedame pagal skonį druską, duoną, ir dar miltų:
Paveikslėlis
Sufornuojame kepaliuką, apiberiame kmynais:
Paveikslėlis

Prieš kepant, truputį palaikome, kad dar kažkiek pakiltų, ir kepame apytiksliai 45min. 190 laipsniuose.

Išėmus, :
Paveikslėlis
... patartina paviršių sudrėkinti vandeniu ir apsukti drėgna skepeta, kad pluta būtų minkštesnė. Taip palaikau, kol duona atvėsta. Ir aplamai, valgyti geriau tik dar po paros, kad duona galutinai subręstų.

_________________
Mano turgelis: tuščias


Paskutinį kartą redagavo Grazvis 2007-12-08 00:28. Iš viso redaguota 2 kartus.

Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2007-12-07 23:46 
Atsijungęs
Velomanas
Vartotojo nuotrauka

Užsiregistravo: 2006-08-22 20:00
Pranešimai: 2125
Pagarba Grazvydai, apie pora metu "dariau" duona, gal verta pamegint ir namuose :-)

_________________
Geriau uždegti bent vieną žvakę, negu keikti tamsą...


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2007-12-07 23:57 
Atsijungęs
Velomanas

Užsiregistravo: 2007-06-15 07:46
Pranešimai: 1101
Miestas: Kaunas
gytiSkucia rašė:
Pagarba Grazvydai, apie pora metu "dariau" duona, gal verta pamegint ir namuose :-)


Ar "dariau" reiškia "skystą" duoną? :lol:

Bet jei rimtą duoną, tai dabar lauksiu susimatymo, nes labai norėčiau pasisemti patirties. Kol kas esu iškepęs tik du kepaliukus :)

_________________
Mano turgelis: tuščias


Paskutinį kartą redagavo Grazvis 2007-12-08 13:13. Iš viso redaguota 1 kartą.

Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2007-12-08 00:09 
Atsijungęs
Velomanas
Vartotojo nuotrauka

Užsiregistravo: 2006-08-22 20:00
Pranešimai: 2125
"dariau" duona tai dirbau kepykloje - "Gardesis" . Ka galiu pasakyt - pramoninis kepimas nuo namu skiriasi kaip diena nuo nakties...

_________________
Geriau uždegti bent vieną žvakę, negu keikti tamsą...


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Išsikepkime duonos!
StandartinėParašytas: 2007-12-08 00:13 
Atsijungęs
Velomanas

Užsiregistravo: 2007-06-15 07:46
Pranešimai: 1101
Miestas: Kaunas
Susidomėjimą duona man sužadino vienoje miesto mugėje vienos firmelės ("Straunas") pardavėjas, kuris man bendrais bruožais paaiškino, kaip kepa juodą duoną dabartinės kepyklos. Gyti, pataisyk, jei aš klystu: ruginių miltų tešloje gali ir nebūti, nes geriau kyla kvietiniai. Raugas nebūtinas, nes greičiau pučiasi visokie pūtikliai tipo E... Kadangi kviečiai nebūna tamsūs, tai deda marmeladą (!!!).
Kai mano pirmą kepaliuką paragavo mano Tėtis, tai pasakė maždaug taip: va tokią tikrą duoną valgėme, kai augome. Dabar - pasaldyti putėsiai.

_________________
Mano turgelis: tuščias


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2007-12-08 12:18 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 2007-05-01 20:57
Pranešimai: 1096
Mano močiutės sesuo prieš daug metų kepdavo ne duoną, bet pyragą (batonu tą dalyką liežuvis neapsiverčia vadint). Paskutinį sykį valgiau gal prieš kokius 15 metų, bet skonį prisiminsiu visą gyvenimą. Nors šiaip kaimuose daug kas patys duoną ir pyragus kepasi, nėr čia jau tokia retenybė.


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2007-12-08 12:56 
Atsijungęs
Velomanas
Vartotojo nuotrauka

Užsiregistravo: 2006-08-27 17:22
Pranešimai: 824
Miestas: kaunas
Tikra namine duona kildinta ant raugo ir kepta po peciu - tai tikras skanumelis. Babyte tokia kepdavo, o is paskutines teslos kiekvienam anukui po maza kepaliuka dar is kepdavo ir dar leisdavo patiem su tesla pasiterliot- tai mano megstamiausias kepinys budavo zmogeliukai is duonines teslos :).
Nelabai as ka jau dabar pamenu ka konkreciai dedavo i tesla ir kaip ja darydavo. Zinau tik, kad kai kildindavo uzmaisyta tesla, tai vydavo mus nuo kubilo, kad nevedintume ir nosies nekaisiotume po uzklotu :). Paskutini kart tokios duonos valgiau pries kokius 25metus. (gaila siuolaikiniu vaiku, kurie niekad kaimo neturejo :( ) Atsimenu tik, kad kartais kepalus dedavo ant dziovintu ajeru, o kartais ant dziovintu kopustu lapu. Kepalu virsu visada subadydavo pirstu. Formuodavo tradicinius pailgus kepalus, o ne tuos super didelius keturkampius. Dar visada kubile palikdavo zalios teslos guzuliuka su lig dideliu kumsciu sekancio kepimo raugui. I duona visad dedavo kmynu. Dar kepdavo ragaisi - tai is vis toks keistas kepinys, i kurio kvietine tesla dedavosi pertintos viros bulves - skonis panasus, kaip tos sovietmieciu populiarios fromines duonos. O baltas kvietinis pyragas kilditas ant mieliu, tai budavo gana daznas kepinys, nes jam nereikdavo tokio ilgo pasiruosimo kaip duonai, o ir neprikepsi jo kazikiek, nes sudziuves nelabai skanus. duona visai kas kita - laikydavosi ir dvi savaites- tris savaites.
Nu ka galiu pasakyt - nesugalvociau dabar kepti rugines duonos orkaitej, bet gal tai visai ir idomu. Ji tikrai turetu but skanesne, nei tie "siuolaikiniai putesiai". HMMMM taip uzsimaniau dar siltos ir su sviestu, nors babyte neleisdavo valgyt siltos, nes sakydavo, kad tai nesveika - gali pilvelis uzsiklijuot :)

_________________
Tas, kuris gyvenimu žaidžia, visuomet pralaimi, o kuris nemoka sau įsakyti, tuoj pat tampa vergu.

Johanas Volfgangas Gėtė


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2007-12-08 13:10 
Atsijungęs
Velomanas

Užsiregistravo: 2007-06-15 07:46
Pranešimai: 1101
Miestas: Kaunas
agne rašė:
...
Nu ka galiu pasakyt - nesugalvociau dabar kepti rugines duonos orkaitej, bet gal tai visai ir idomu....


:) Jei įdomu, tai padrąsinu - elektrinėj orkaitėj tikrai išsikepsite. Ir tiesų nėra labai sudėtinga, išskyrus kad reikia iš vakaro užmaišyti (jei jau turėjote raugo).
Ruginių miltų, jei ieškosite, yra IKIuose.
Dabar galvoju, kaip išgauti norimą skonį - saldžiarūgštį, su kalendra...

O gal kas nors žinote, kur galima nusipirkti ajerų, kelendros?

_________________
Mano turgelis: tuščias


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Išsikepkime duonos!
StandartinėParašytas: 2009-05-01 18:50 
Atsijungęs

Užsiregistravo: 2007-05-01 20:57
Pranešimai: 1096
Va, krizė kaime. Jei iki šiol duoną pirkdavome, tai dabar jau kelis mėnesius valgome beveik tik naminę duoną (kepam ne mes). Ir šiuo momentu žiaumoju dideliausią riekę šiltos naminės duonos (gerai, gerai, mikrėj pašildžiau :mrgreen: ) su pienu.


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Išsikepkime duonos!
StandartinėParašytas: 2009-05-01 20:32 
Atsijungęs
Vartotojo nuotrauka

Užsiregistravo: 2008-01-15 20:52
Pranešimai: 334
Super ,nesitikejau saunuolei .Tikrai pasinaudosiu receptais ir nustebinsiu seima ,as ir mano zmona zemai lenkiam galva ir dekojam aciu :D


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Išsikepkime duonos!
StandartinėParašytas: 2009-05-02 21:33 
Atsijungęs
Velomanas

Užsiregistravo: 2007-06-15 07:46
Pranešimai: 1101
Miestas: Kaunas
O, seną temą iškėlėt :)
Kaip tik per Krekenavos žygį agitavau Virginijų nepirkti jokios giros parduotuvėje, nors ji ir bus reklamuojama kaip natūrali.
Štai kas natūralu ir labai paprasta pasidaryti patiems:
http://picasaweb.google.com/ekfionas/Gira#
Skanaus! :)

_________________
Mano turgelis: tuščias


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Išsikepkime duonos!
StandartinėParašytas: 2009-05-02 22:13 
Atsijungęs
Velomanas
Vartotojo nuotrauka

Užsiregistravo: 2007-05-30 20:05
Pranešimai: 502
Miestas: Kaunas
Skype: stanislt
Vardas, Pavardė: Tadas
super grazvi... duonkepis is manes nekoks, na nebent kadanors i koki zygeli atvesiu savo tipo kepto pyrago :):):)

o su gira mane sudominai... tik nelabai perkandau... ten gal nuotraukos ne is eiles.... bet kaip supratau, duona uzpilam metu ir medaus viralu [uzpilu], paliekam parai, po paros visa skysti supilam katilan, o ismirkusias duonas dar perspaudziam per sietuka... i puoda sumetam mieles ir dar metu... dar paliekam parai... ir tada jau viskas vartojimui ?:)

As teisingai supratau?... duonos rusis svarbi [kvietine ar rugine]?

_________________
Kross Hexagon V6 jau turi kitą šeimininką. O aš pradedu naujo paieškas.


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Išsikepkime duonos!
StandartinėParašytas: 2009-05-02 22:58 
Atsijungęs
Velomanas

Užsiregistravo: 2007-06-15 07:46
Pranešimai: 1101
Miestas: Kaunas
Pirmiausia užplikome duoną;
Po paros pašaliname tirščius, jei reikia - papildome virintu vandeniu;
Medus ir mėtos - tik prieskoniai, skonio reikalas ar juos dėti, ar ne. Bet juos geriausia dėti prieš supilant mieles;
(viskas vyksta viename inde - užpilame, išspaudžiame, dedame mieles).

Duonos rūšis geriausia juoda, ir dar geriau juoda duona iš salyklo ir raugo (Kaune tokią kepa tik "Straunas"). Šiaip jei neturime juodos duonos kriaukšlių, tiks ir kita - paskrudinta.

_________________
Mano turgelis: tuščias


Paskutinį kartą redagavo Grazvis 2009-05-02 23:05. Iš viso redaguota 3 kartus.

Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Išsikepkime duonos!
StandartinėParašytas: 2009-05-02 23:03 
Atsijungęs
Velomanas
Vartotojo nuotrauka

Užsiregistravo: 2007-04-28 10:25
Pranešimai: 322
Miestas: Liverpool
Skype: mevvix
Ačiū Gražvi, manau išdrysiu pabandyti.

_________________
Laisvėn, Su vėju, Aš ateinu. Ramybės.., kupina širdim, Orą geriu
Dar daug… Akimirkų, Atneš mums Jis, Jo vardas: Dviratis…


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Išsikepkime duonos!
StandartinėParašytas: 2009-05-11 22:31 
Atsijungęs
Velomanas
Vartotojo nuotrauka

Užsiregistravo: 2007-05-30 20:05
Pranešimai: 502
Miestas: Kaunas
Skype: stanislt
Vardas, Pavardė: Tadas
Grazvi,

Gal gali tikslesnius giros indergredientu kiekius surasyt... siandie nukosiau duonas, bet jauciu mieliu privariau tiek, kad ten net ne alus gausis o spiritas :D

tiesa dar kokias mieles naudojai ?:)

_________________
Kross Hexagon V6 jau turi kitą šeimininką. O aš pradedu naujo paieškas.


Į viršų
 Aprašymas  
 
Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 65 pranešimai(ų) ]  Eiti į 1, 2, 3, 4, 5  Kitas

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]


Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 23 svečių


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume

Ieškoti:
Pereiti į:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005, 2007

Hey.lt - Interneto reitingai, lankomumo statistika, lankytoj skaitliukai